In mijn vak als grafisch ontwerper maak ik niet alleen logo’s, ik krijg ze ook vaak aangeleverd. Wat ik dan heel graag wil hebben is een vectorbestand.

Wat is een vectorbestand?!!

Een vectorbestand is meestal een logo of illustratie, gemaakt in speciale ontwerpsoftware. Een vectorbestand is een grafische afbeelding die opgebouwd is uit eenvoudige meetkundige objecten zoals lijnen en vlakken. Vectorafbeeldingen kan je tot elk gewenst formaat vergroten zonder dat er kwaliteitsverlies optreedt. Met een vectorbestand ben je echt goed verzekerd van hoge kwaliteit drukwerk.

Hoe maak of herken je een vectorbestand?
Adobe Illustrator is een uitstekend grafisch tekenprogramma om logo’s mee te maken, een vectorbestand heeft één van de volgende extensies: .ai, .eps of .pdf.  Om deze bestanden te kunnen openen heb je geschikte software nodig. Dus heb je zo’n bestand, stuur het gerust door. Dan controleer ik voor je of het goed is.

Let op!
Nu gebeurt het wel eens dat opdrachtgevers mij een .ai, .eps of .pdf bestand doorsturen in de veronderstelling dat dit een vectorbestand is, maar uiteindelijk blijkt dit dan toch een pixelbestand te zijn. Meestal gaat het dan om een pixelplaatje wat geplaatst is in een ontwerpprogramma en is opgeslagen als .eps. Dit maakt het echter nog geen vectorbestand. Je kunt niet zomaar een pixelbestand veranderen in een vectorbestand door het op een andere manier te bewaren. Om een bestand te vectoriseren heb je een professioneel tekenprogramma op de computer nodig waarmee je de originele afbeelding ‘overtrekt’.

Wat is een pixelbestand?
De meeste afbeeldingen zijn pixelbestanden. Bijvoorbeeld de foto’s die je met je telefoon maakt. Pixelbestanden zijn opgebouwd uit kleine vierkante blokjes met elk een eigen kleur. Die zie je pas als je ver genoeg inzoomt op de afbeelding. Op het moment dat je een afbeelding vergroot, groeien deze pixels mee en krijg je te maken met een ‘blokkerig’ beeld. Een blokkerig logo in je drukwerk... daar zit je niet op te wachten. Gelukkig kan je een logo laten vectoriseren.

Logo vectoriseren
Het vectoriseren van een logo kan in een paar minuten klaar zijn of in een paar uur. Dit is afhankelijk van de complexiteit van het oorspronkelijke logo. Als je hier vragen over hebt, schroom dan niet om contact met mij op te nemen.

Conclusie
Als je een logo laat ontwerpen, zorg er dan voor dat je het originele vectorbestand in bezit krijgt. Altijd handig. Nee niet alleen handig, maar noodzakelijk en onmisbaar voor jouw communicatie-uitingen!

Laat de voorbeelden voor zich spreken